یادداشت

توبه کردن شاعر و ماجرای جوانی ما!

توبه کردن شاعر و ماجرای جوانی ما! پویا عزیزی – بیش از ده سال قبل در خانه ای در شاهین شهر اصفهان با شاعری ملاقات کردم که مهربان و دوست و داشتنی و با صلابت بود. از نسل شاعران سبیل دار چشم درشتی که برای خسرو گلسرخی در زمان دیکتاتور پیشین شعری زیبا سروده بود و انتشار آن در یک …

Read More »

به‌نام نیما و شاملو، به‌کام باندها و پدرخوانده‌ها

پویا عزیزی – گفتن یا نوشتن از وضعیت‌های خاص می‌تواند برای نویسنده یا گوینده گران تمام شود به‌خصوص که موضوع بحث او به اعمال دیگرانی برخورد کند که تمایلی به این برخورد ندارند. بااین‌همه نمی‌شود این حرف‌ها را نزد و یا ننوشت. یکی از همین موضوعات حساس «وجود باندهای ادبی» در ایران است. باندهایی که دیگر برای خودشان دم‌ودستگاه و …

Read More »

برجام و وعده‌هایی که قورت داده‌شد

دولت معتقد است مسائل و مشکلات کشور در فضای تازه‌ای که پس از اجرای برجام ایجاد خواهد شد، حل شدنی هستند. مشکلاتی که به جز حوزه سیاسی، بخش بزرگی از آن‌ها در حوزه اقتصاد و اجتماع بروز کردند. اما به نظر می‌رسد به‌جز برجام، راه برای اصلاحات دیگری باز نشده است. اگر وعده‌های دیگر دولت در فضای پس از برجام …

Read More »

بحران سوریه در معادله توسعه

روابط آمریکا و روسیه و به‌کارگیری سیاست‌های جهانی‌شان، پس از تجزیه اتحاد جماهیر شوروی، هرگز به تابعی از جنگ، توان نظامی، قدرت تسلیحات و حتی اشغال سرزمین‌ها خلاصه نشد. بلکه صنعت رشدیافته و نیاز شدید آن به نفت و منابع زیرزمینی به‌عنوان عاملی تاثیرگذار در دگرگونی سیاست‌های این دو قدرت جهانی، نقش خود را ایفا کرد. تابع جدیدی که پیش‌ازاین …

Read More »

دربارهٔ ترور و تروریسم شخصیت

اگر ادبیات خبری و سیاسی سده اخیر و به‌ویژه دههٔ آخر آن بازبینی شود استفاده از کلماتی همچون ترور و تروریسم شاید بیش از دیگر کلمات صورت گرفته باشد. تعریف عمومی ترور که در فارسی به آن هراس‌انگیزی یا وحشت‌آفرینی هم گفته‌اند این‌طور است: به هرگونه عملکرد یا تهدید برای ترساندن و یا آسیب رساندن به شهروندان، حکومت و یا …

Read More »

بازی خطرناک حزب دموکرات کردستان ایران و پشت پرده‌‌ی آن

درگیری چنددقیقه‌ای میان نیروهای گریلای حزب کارگران کردستان (پ ک ک) و پیش‌مرگ‌های حزب دموکرات کردستان ایران (حدکا) این روزها خبرساز شده است. هیچ آگاهی مشخصی از نتیجه این درگیری هنوز به‌طور مشخص منتشرنشده است اما از بیانیه‌های دو طرف برمی‌آید که دست‌کم یک پیشمرگ حدکا در این درگیری کشته‌شده است. رسانه‌های جریان غالب فارسی‌زبان اما به شکل یک‌سویه به …

Read More »

«خرگوش و خاکستر شدی ای بچه ترسو»!

مرگِ شاعر، مرگِ زبان است و مرگِ زبان، مرگِ همه‌چیز. مرگِ یک شاعر اما آغازِ زندگی او در متنی است که خود آفرینندهٔ اوست. از جهان پیرامون که می‌بُرد انگار تازه در جهان خود معنی می‌شود. پس مرگ هر شاعری دو سو دارد. یک سوی‌اش رو به بیرون می‌نهد و سوی دیگرش رو به درون.  مرگ سپانلو هم از این …

Read More »

این مرد انگار تمام گرمسیرهای دنیا را پیاده آمده!

بررسی مجموعه شعر 54 به دفتر شطرنجی سروده هر مز علی پور منتشر شده در نشریه هنگام – پنج شنبه 14 تیر ماه 1383 پویا عزیزی – شاید تنها چیزی که ادبیات را غنی و عمیق می کند،جهان بینی درونی شده مولف است، و چون مولف ها متنفاوت و آثار متفاوت تر از یکدیگرند، به طبع باید جهان بینی های …

Read More »

گشت در جای خالی اطلسی‌ها

نگاهی به دفتر شعر جای خالی اطلسی‌ها سروده بیژن فارسی پویا عزیزی- جای خالی اطلسی‌ها بدون نیاز به هیچ استدلالی خود یک مکان است. مکانی است قرار گرفته در موقعیتی، location است و در آن وای به حال کسی است که بخواهد دنبال اطلسی‌ها بگردد. اطلسی‌ها در لفط موجودند؛ غایب نمی‌شوند. خود کلمه اطلسی‌ها در ترکیب مادی اش وجودی حقیقی …

Read More »

تاملی در چراییِ تنهایی

افرادی که به اخلاق آزادگی رسیده‌اند تاوان این بلوغ را با تنهایی و طردشدگی پس می‌دهند. آن‌ها به رضایت درونی می‌رسند ولی همیشه برای اطرافیانشان دور از دسترس و غیرقابل درک باقی می‌مانند. کارل گوستاو یونگ چند روزی است که با این جمله یونگ روانشناس شهیر، روبه‌رو شده‌ام. این روبه‌رویی اما تفکر برانگیز و دردناک است. تمام ساعات این چند …

Read More »